Kan du ta med dig mat på planet?

Du får som regel gärna ta med mat i handbagaget. Det finns dock flygbolag som inte tillåter egen medtagen mat. Du får inte ta med din egen dryck, eftersom du inte kan ta med dem genom säkerhetskontrollen. Du kan köpa dryck i avgångshallen. Genom att köpa dina drycker i avgångshallen kan du spara pengar, eftersom de ofta är mycket dyrare på flyget.

Eftersom maten hos de flesta flygbolag är väldigt tråkig, och kanske inte är något för din smak, rekommenderar vi att du smörjer en matsäck som du kan ta med ombord på planet. Du kan också ta med dig frukt.

Mat du inte kan ta med dig på planet

Innan du går ombord på planet måste du gå igenom säkerhetskontrollen. Här kommer ditt handbagage att undersökas för vätskor. Tyvärr anses livsmedel som är delvis flytande också vara vätskor. Det innebär bland annat att du inte får ta med dig soppor, grytor, såser och lagade rätter.

Babymad

Om du har ett litet barn med dig och du vill ta med dig barnmat ombord på planet, då kan du vara lugn. Du får gärna ta med barnmat, och så mycket du vill. För passagerare utan spädbarn får man ha max en liter vätska i 10 påsar à 100 ml. Om du har ett barn under 2 år får du gärna ta med dig barnmat, mjölk, fruktjuice och destillerat vatten utan att behöva tänka på dessa restriktioner. Kom dock ihåg att påpeka detta i säkerheten.

Får du ta med dig mat i resväskan

Som utgångspunkt får du gärna ta med dig mat i resväskan. Om du till exempel ska till Australien rekommenderas det inte att du gör detta eftersom Australien har mycket stränga krav på matimport. Du måste därför kontrollera om du får ta med mat till din destination.