Hur länge är en ESTA giltig?

Hur länge en ESTA är giltig beror på en rad faktorer, men som utgångspunkt kan du räkna med 2 års giltighet.

ESTA giltighet är vanligtvis 2 år

För de flesta är deras ESTA-resetillstånd giltigt i 2 år. Giltighetstiden börjar så snart ens ansökan är godkänd. Under denna period kan du resa till USA hur många gånger du vill, även om du inte kan resa tillbaka till USA direkt efter att du precis lämnat landet.

Vilka faktorer påverkar giltigheten av min ESTA?

Ett antal faktorer kan göra att ditt ESTA-godkännande varar kortare än de vanliga 2 åren, såsom:

Giltigheten av ditt pass

Om ditt pass går ut inom 2 år kommer ditt ESTA-godkännande automatiskt att löpa ut samtidigt. Det kan därför vara en god idé att förnya ditt pass innan du ansöker om ESTA, om ditt pass fortfarande är på väg att löpa ut.

Din personliga information har ändrats

Om någon av dina personuppgifter ändras, inklusive ditt förnamn, efternamn eller kön, blir ditt ESTA-godkännande ogiltigt med omedelbar verkan och du måste ansöka igen för att kunna resa till USA igen.

Din nationalitet har ändrats

Om du byter nationalitet blir ditt ESTA-godkännande omedelbart ogiltigt och du måste ansöka om ESTA igen om du vill resa till USA igen.

Dina svar på säkerhetsfrågorna har ändrats

Om du inte längre kan svara på säkerhetsfrågorna på ett tillfredsställande sätt (och denna situation är inte löst före avresan) kommer du inte att kunna resa på ditt ESTA-resetillstånd och du måste istället ansöka om visum.

Hur länge är ett ESTA-godkännande giltigt för en vistelse?

Med ett ESTA-resetillstånd kan du stanna i USA i upp till 90 dagar åt gången. Denna period gäller dock även vistelser i grannlandet Kanada och USA, samt vissa karibiska öar. Så om du t.ex. resa till Mexiko i 30 dagar, sedan får du bara tillbringa 60 dagar i USA. Denna regel kan också påverka resenärer som helt enkelt mellanlandar i USA på väg till antingen Kanada eller Mexiko.
Om du planerar att stanna längre än 90 dagar i något av ovanstående länder, och du även tänker stanna i USA, rekommenderar vi att du först kontaktar USA:s ambassad för råd angående din specifika situation.

Hur länge varar ESTA efter utfärdandet?

Ditt ESTA-godkännande träder i kraft i det ögonblick du får ett positivt svar. Det är inte möjligt att begära ett senare utgivningsdatum. Det kan därför vara bra att tajma tiden du ansöker om så att du får ditt svar i tid, men utan att förlora för mycket av giltighetstiden.