Var ansöker man om ESTA?

Visumfria resenärer till USA (inklusive danskar måste ansöka om ESTA före avresan. Du kan ansöka om ESTA här genom att fylla i detta onlineansökningsformulär.

ESTA är ett elektroniskt system

ESTA är en förkortning för Electroinic System for Travel Authorization. Hela systemet är elektroniskt, vilket innebär att du ansöker om ESTA genom att fylla i ett ansökningsformulär online och att ditt resetillstånd utfärdas elektroniskt.

Du kan endast ansöka om ESTA online

Eftersom ESTA är ett elektroniskt system går det därför inte att ansöka om ESTA på USA:s ambassad. Du kan dock endast ansöka om ESTA online, genom att fylla i och skicka in ett ansökningsformulär. Ansökningsformuläret hittar du här.

Att ansöka online är både enkelt och snabbt

För vissa resenärer kan det verka överväldigande att behöva lämna in sin ansökan själva. Men lyckligtvis är ESTA-ansökningsprocessen ganska enkel, och för de flesta resenärer tar det mindre än en kvart att fylla i och skicka in en ansökan.
Likaså är ESTA också betydligt snabbare än t.ex. ett traditionellt visum när det gäller att vänta på svar. I bästa fall kan du svara redan samma dag som du skickar in din ansökan, även om det rekommenderas att du avsätter minst en veckas väntetid, eftersom vissa ansökningar kan kräva ytterligare handläggningstid.

Äldre resenärer kan ansöka via en resebyrå

Du kan inte ansöka om ESTA på den amerikanska ambassaden. Seniorresenärer som tycker att det är överväldigande att behöva skicka in sin ansökan elektroniskt kan dock alltid anlita en resebyrå för att lämna in sin ansökan å deras vägnar. På så sätt behöver resenären helt enkelt besöka ett fysiskt kontor och de kan få sitt svar via telefon eller brev.