Hur lång tid innan avresa kan jag ansöka om ESTA?

Du kan ansöka om ESTA så tidigt som du vill, så länge ditt ESTA-godkännande fortfarande är giltigt vid inresan. Det innebär att du i princip kan ansöka upp till 2 år före avresa (om ditt pass går ut efter det).

När är det bäst att ansöka?

Den bästa tiden att ansöka beror på om du planerar att använda ditt ESTA-godkännande för ytterligare resor senare. I så fall är det bra att gå efter att utnyttja så mycket av giltighetstiden som möjligt och därför ansöka nära avresedatum.

Den 2-åriga giltighetsperioden för ESTA börjar vid godkännande

När din ESTA-ansökan har godkänts börjar den 2-åriga giltighetsperioden. Därför kan det vara bra att först ansöka några månader innan avresa så att du behåller så mycket giltighet som möjligt. Du kan använda ditt ESTA-godkännande för flera resor, så om du planerar att resa till USA igen, eller bara för att mellanlanda där på väg till ett tredje land, så ska du inte ansöka för tidigt.

Tänk dock på att det kan ta lång tid att ansöka om visum

Vissa resenärer, som de som har rest i Mellanöstern inom de senaste 10 åren, kan ha svårt att få ett ESTA-godkännande och måste istället ansöka om visum. För resenärer som har en presumtion om att det finns risk för att deras ESTA-ansökan kan avslås rekommenderar vi att du ansöker flera månader i förväg så att du har tillräckligt med tid att ansöka om visum vid behov. Om du vill vara 100 % säker på att få antingen ett visum eller ESTA rekommenderar vi att du kontaktar USA:s ambassad och hör vad den beräknade handläggningstiden för ett visum är för din avreseperiod, så att du är säker på att ansöka i tillräckligt god tid .