Guide: Hur man flyttar till USA från Danmark

Många drömmer om att flytta till USA. I den här guiden tittar vi närmare på hur man flyttar till USA.

Danskar kan ta en visumfri semester eller affärsresa i USA genom Visa Waiver-programmet . Du kan dock inte immigrera till USA eller ta permanent uppehållstillstånd i USA på ett ESTA-visum.

Vad kostar det att flytta till USA?

Först och främst behöver du ha ett uppehållstillstånd. Det kan du till exempel få om du hittar ett jobb i USA som kan sponsra dig ett visum. Du kan även införliva ett företag i USA och uppfylla vissa krav för att få erhålla visum.

Det är också många danskar som väljer att ta chansen. Varje år lottar USA om uppehållstillstånd. Du har ungefär 1 av 500 chanser att vinna ett grönt kort till USA i något som kallas ” Green Card Diversity Lottery ”.

Om du redan har ett uppehållstillstånd för USA, och du egentligen bara behöver ha flyttat dina möbler och tillhörigheter till USA, så börjar priset för en containerfrakt över Atlanten med fartyg från cirka 2000 USD, eller 13 000 DKK .

Flyttade till USA som förtidspensionär

Som dansk medborgare kan du ta ut din pension utomlands . Du måste dock ha bott i Danmark i minst 3 år.

Danmark och USA undertecknade ett avtal om social trygghet. Det betyder helt enkelt att danska medborgare kan ta sin pension till USA och vice versa.

Vi rekommenderar att du rådgör med en immigrationsadvokat. Det finns inget ”pensionsvisum” för USA. Du kan därför inte ansöka om tillstånd att flytta till USA med din förtidspension. Istället måste du få uppehållstillstånd genom att till exempel göra en investering i USA eller genom att vinna ett ’Green card’ i deras ’Mångfaldslotteri’.

Vill du bara flytta till USA eller behöver du tillstånd

Du får inte bara flytta till USA. Du måste ha ett immigrationsvisum till USA innan du kan flytta över Atlanten.

Du kan till exempel ansöka om visum om du har ett jobb i USA. Det är dock inte alla typer av arbete som kan få visum. USA prioriterar arbetare med till exempel extraordinära förmågor.

Du kan också få visum till USA om du till exempel kan investera ett belopp i ett amerikanskt företag, och uppfylla vissa krav.

USA har restriktioner för hur många arbetsvisum de utfärdar.

Regler och vad som krävs för att flytta till USA

Du kan inte bara flytta till USA. Du måste först ha ett immigrationsvisum. Du kan hitta en arbetsgivare i USA som kan ge dig ett visum. Du har en fördel om du har extraordinära förmågor. Du kan vara en specialist inom ditt område.

Det är många som väljer att flytta till USA genom att göra en investering. Här kan du till exempel bilda ett företag i USA och investera tillräckligt med pengar för att betala lön till dig själv och några lokala arbetare. Vi rekommenderar att du kontaktar en jurist för att få veta mer om detta.

Flytta hund till USA

För att få din hund till USA måste du uppfylla en hel del krav. Först och främst rekommenderas du att kontakta USA :s veterinärmyndigheter . Dessutom bör din hund i princip ha följande:

  • Rabies vaccinerad minst 30 dagar före avresa
  • Var chipmärkt
  • Ha ett EU-pass

Tänk dessutom på att vissa flygbolag kräver att din hund har ett hälsointyg.

Du kan läsa mer om att ta din hund till USA på CDC.GOV .

Flytta till USA som ett gift par (gift)

Om ni som gifta par vill flytta till USA så måste ni båda ha ett giltigt visum. Om en av er är amerikan kan han eller hon sponsra den andra för visum.