Flyga med baby – allt du behöver veta

Ska du flyga med bebis för första gången någonsin? I den här artikeln tittar vi närmare på hur du förbereder dig för din första flygresa med din bebis. Följ dessa enkla tips så blir din första flygresa med din bebis lugn och stressfri.

10 tips om du flyger med din bebis för första gången

Att åka på semester med sin bebis för första gången kan vara ångestframkallande och stressande för vissa. Det behöver det dock inte alls vara. Det kräver bara att du förbereder dig. Här får du 10 bra tips som gör flygresan trevlig.

1. Utlandsflyg

Om du till exempel ska korsa Atlanten till USA med din bebis kan det vara en bra idé att boka ett flyg på natten som följer bebisens naturliga dygnsrytm. Ditt barn kommer att kunna sova under hela flygningen.

Inrikesflyg och korta avstånd

Här är det viktigt att du inte flyger på natten. Dessa flygningar bör ske under dagen.

Boka en gratis spjälsäng direkt

Det rekommenderas att du omedelbart kontaktar ditt flygbolag och bokar en gratis spjälsäng till ditt barn (om ditt flyg är utomlands). Det finns begränsat med spjälsängar och det gäller därför att vara ute i god tid. Ditt barn kan få en spjälsäng att sova i om ditt barn inte väger mer än 11 kg.

4. Kom ihåg underhållning för ditt barn

Kom ihåg underhållning för ditt barn. Under start och landning bör din bebis vara fastspänd i ditt knä, så det är en bra idé att ha lite underhållning med dig.

5. Ta bort obehag i ditt barns öron

Många anledningar till att du hör bebisar gråta på flygplan är att de har tryck i öronen. Du kan åtgärda detta för ditt barn genom att amma ditt barn. Sjunkande rörelser minskar trycket. Det rekommenderas därför att du ammar ditt barn under start och landning. Du kan också erbjuda ditt barn en nappflaska.

6. Ta hand om den kalla kabinen

Om du har varit på utlandsflyg tidigare vet du att kabinen kan bli kall. Det är också därför du får en filt från de flesta flygbolag. Det rekommenderas att du ger din bebis några praktiska och varma kläder så att din bebis inte fryser. Det rekommenderas att du speciellt ger din bebis ”lager-på-lager” kläder så att du enkelt kan anpassa kläderna efter hur kallt det är.

7. Hörselskydd är viktigt

Det kan vara en ”livsräddare” att ta med sig hörselskydd till bebis. På flygplan är det enormt mycket buller. Passagerare pratar högt och andra bebisar gråter och skäller. Det rekommenderas att du tar med hörselskydd till din bebis så att din bebis inte störs.

8. Kom ihåg dessa praktiska saker

Självklart måste du alltid ha följande praktiska saker med dig på ditt flyg:

  • Ombyteskläder till bebis och en ren tröja till dig själv
  • En liten filt eller täcke till din bebis
  • Våtservetter, blöjor och plastpåsar
  • Barnmat (om du inte ammar) och leksaker

9. Trygghet kan vara stressande

Att behöva gå igenom säkerheten kan vara stressande. Du har passagerare bakom dig som stressar upp dig. Som resande mamma och/eller pappa kan du ha massor av glas, flaskor och behållare med dig. Det rekommenderas att de alla packas i genomskinliga påsar så att du snabbt och enkelt kan ta dig igenom säkerheten.

10. Bärsele och/eller barnvagn

Det är alltid skönt att inte behöva ha ett sovande barn i trånga miljöer. Det rekommenderas därför att du till exempel har en barnvagn som din bebis kan sova med. Eller en bärsele.

Flyga med bebis vid 3 månader

Du är välkommen att flyga med en bebis på 3 månader. Det rekommenderas att du på korta flygresor väljer ett flyg som är i bebisens vakna timmar. På långa flygningar (till exempel till Asien eller utomlands) rekommenderas du att välja en tidpunkt då ditt barn kan flyga hela vägen.

Christiane Schaumburg-Müller har skrivit ett inlägg med sina personliga erfarenheter av att flyga med ett barn på 3-5 månader, och vi rekommenderar även att läsa hennes inlägg.

Flyga med baby på Norwegian-plan

Om du flyger med bebis (under 2 år) på Norwegian måste du ta med bilbarnstol och barnvagn eller barnvagn. Dessutom ingår 5 kg incheckat bagage. Du kan checka in den som en separat väska eller så kan du packa 5 kg extra i din egen resväska.

Om du flyger inrikes (flyg inom Danmarks gränser) kan du ta ditt spädbarn med dig gratis. Om det är ett internationellt flyg där barnet sitter i ditt knä måste du betala en avgift på 10 % av en vuxenbiljett (Ditt barn måste vara under 2 år på hemresan).

Kom ihåg: Du är välkommen att ta med din egen barnstol eller barnsäkerhetsanordning på Norwegians flygplan. Det kräver bara att säkringen är certifierad och märkt. Som regel ska stolen placeras på en fönsterplats och den vuxne ska sitta bredvid.¹

När ska man flyga med bebis

Många flygbolag tillåter bara att du reser med ditt barn om det är mer än 7 dagar gammalt. Det är alltid tillrådligt att kontrollera med varje flygbolag vad deras riktlinjer är innan du går ombord på ett flygplan. För det mesta behöver din bebis bara vara mer än 7 dagar gammal.

Källor:

¹ https://www.norwegian.com/dk/rejseinformation/rejse-med-born/saeder-til-born/