Du bör känna till dessa ESTA-visumregler

ESTA-systemet hanterar många miljoner resenärer varje år och reglerna ändras hela tiden för att hantera nya hot och problem. Här kan du läsa om hur reglerna har förändrats över tid.

Nya ESTA-regler

Krav för biometriska pass (e-pass)

Pr. Under 2016 krävs nu att man har ett så kallat biometriskt pass – pass med inbyggt chip med resenärens uppgifter i elektroniskt format, fingeravtryck och porträtt – för att kunna ansöka om ESTA. Alla danska pass som utfärdats sedan 2012 är av denna typ, men andra länder har sin egen tidslinje för att utfärda denna typ av pass.

Inreseförbud om du har besökt ett antal länder i Mellanöstern sedan 2011

Under 2016 har även en kvalifikationsfråga lagts till i ansökningsformuläret:

Har du besökt något av följande länder sedan 2011, eller har du någonsin varit medborgare i något av följande länder: Iran, Irak, Libyen, Nordkorea, Somalia, Sudan, Syrien eller Jemen.

Du kanske kan få dispens från denna regel om du har rest dit vid ett affärstillfälle, till exempel om din resa var en del av ett diplomatiskt eller militärt uppdrag. Däremot kommer du förmodligen att bli ombedd att kunna dokumentera detta vid inresan. För ett mer konkret svar baserat på dina specifika omständigheter rekommenderar vi att du kontaktar USA:s ambassad.

Har Donald Trump ändrat ESTA-systemet?

2020 införde Donald Trump ett inreseförbud för alla resenärer som har vistats i ett antal områden under de senaste 14 dagarna, inklusive Schengenområdet, Kina, Iran, Irland, Sydafrika och Brasilien. Denna regel gäller dock bara om du har vistats där fysiskt. Så en dansk medborgare är välkommen att resa till USA om han eller hon till exempel har tillbringat de senaste två veckorna i Mexiko.

Det är fortfarande oklart när reglerna kommer att ändras igen

Det har ännu inte kommit några meddelanden om när USA kommer att häva eller justera inreseförbudet. Det går därför inte att säga när det återigen kommer att vara möjligt att resa direkt till USA från Danmark. Vi rekommenderar att du följer den amerikanska regeringen eller ambassaden för de senaste uppdateringarna.

ESTA godkänns inte längre omedelbart

Tidigare kunde man ansöka om sitt ESTA-visum på flygplatsen eller på vägen i taxin till flygplatsen. Nu har USA ändrat systemet och de rekommenderar att man ansöker i god tid. De lovar inte längre ett omedelbart svar på din ansökan. Det har myndigheterna inte gjort sedan 2018, då de gick ut med ett pressmeddelande om detta.