Vilka krav ska jag uppfylla i förhållande till pass och ESTA?

För att ansöka om ESTA för USA måste ditt pass innehålla ett antal nya säkerhetsfunktioner. Dessa funktioner finns i danska pass som utfärdats sedan 2012.

Ditt pass måste ha en maskinläsbar zon (MRZ) längst ner i passet

För att använda ditt pass för att ansöka om ESTA måste ditt pass ha en maskinläsbar zon (MRZ) längst ner. Detta gör att gränsmyndigheterna kan elektroniskt läsa ditt pass och se all resenärs information.

Ditt pass måste också ha ett biometriskt chip

För att ditt pass ska vara giltigt för ESTA måste det vara ett biometriskt pass (även kallat e-pass). Ett biometriskt pass innebär att passet har ett NFC-chip inbyggt. Därmed kan gränsmyndigheterna skanna resenärens pass och se följande biometriska information:

  • Porträttfoto
  • Fingeravtryck
  • Passinformation

Biometriska pass skapar därmed en större trygghet för både resenären, flygbolagen och för destinationsländerna. Dessutom hjälper det också till att förhindra dokumentförfalskning när det gäller pass.

De allra flesta danska pass är redan giltiga för ESTA

Alla danska pass som utfärdats sedan januari 2012 har redan godkänts av ESTA, då de är utfärdade med både den maskinläsbara zonen i botten och med det biometriska chippet inbyggt. Nästan alla giltiga danska pass är alltså per definition också e-pass. Introduktionsåret för e-pass varierar dock från land till land, så om någon av dina medsökande inte har ett danskt pass rekommenderar vi att du dubbelkollar att även detta pass är av typen e-pass, då du annars riskerar att bli avvisad vid flygplatsens gate.

Du kan alltid känna igen ett e-pass från logotypen på framsidan av passet

Om du fortfarande inte är säker på om ditt pass är ett e-pass eller ett vanligt pass, så kan du alltid titta på framsidan av ditt pass. Typen e-pass kommer med en guldfärgad logotyp med en cirkeldesign i mitten.