Transport av hästar till USA – allt du behöver veta 2021

Om du som hästägare måste flytta till USA, eller om du måste resa dit med din häst i samband med vistelse eller evenemang, är det viktigt att du noggrant sätter dig in i alla gällande regler innan avresan, så att du är säker på att din häst får följa med dig in i landet. Här kan du läsa om alla olika regler du behöver ha koll på, samt hur mycket det kostar att ta med din häst, och vilka företag som kan underlätta transporten från t.ex. Danmark till USA.

Pris

Det exakta priset kan variera beroende på en rad faktorer, som säsong, hur tidigt du bokar din transport, hur mycket din häst väger, hur mycket din häst är värd osv. Det är därför svårt att säga exakt hur mycket en given transport kommer att kosta i förväg. Men som en uppskattning kan du räkna med att det kostar minst 70 000 kronor om du vill ta med dig din häst över Atlanten. Om du vill ha en mer exakt prisuppskattning kan du kontakta ett transportföretag och be dem om en offert.

Val av transportföretag

När du ska välja vilket transportföretag du vill anlita för att transportera din häst är det viktigt att du väljer ett välrenommerat transportföretag med tillräcklig erfarenhet så att du kan vara säker på att din häst är i goda händer. Det är också viktigt att du hittar ett transportföretag i god tid. Det krävs mycket förberedelser för att transportera en häst. Först och främst måste du ha rätt vaccin och tillstånd på plats, vilket kan vara en utdragen process. Dessutom innebär en hästtransport över Atlanten flera steg, som alla måste gå upp i en högre enhet:

 • Först måste hästen transporteras till en flygplats utrustad för att hantera hästar. Denna sträcka sker vanligtvis med släpvagnstransport.
 • Hästen ska sedan lastas ombord på flygplanet i en container. Detta kräver specialutrustning, såsom kran, och måste också beställas i förväg.
 • Så småningom kommer hästen ombord på antingen ett lastplan eller lastrummet på ett passagerarplan. En följeslagare ingår under hela flygningen.
 • Vid ankomst sätts hästen i karantän i några dagar, varefter den testas för olika sjukdomar.

Det är alltså många olika moment inblandade i en hästtransport, och de måste alla samordnas till punkt och pricka, så att din häst inte drabbas av några besvär.
Det finns ett antal företag som är specialiserade på denna typ av uppgifter, såsom:

 • Horseflight – internationellt transportföretag med flyg från Nederländerna, Belgien, Tyskland och Luxemburg till New York, Miami, Chicago, Los Angeles och Mellanöstern. Du kan läsa mer på deras hemsida: https://www.horseflight.com/.
 • Airhorse – Airhorse har nästan 20 års erfarenhet av att flyga hästar, och kan ta emot upp till 100 hästar per flygning. Airhorse är baserat i Danmark, och är därför ett bra val för hästägare som vill träffas personligen och planera transporten. Du kan läsa mer här: https://airhorse.com/
 • Horses by Air – Horses by Air har över 30 års erfarenhet i branschen, och är liksom Airhorse baserade i Danmark, varför de även kan vara ett bra val för danska hästägare. Här kan du se mer information: https://horsesbyair.dk/

Som dansk hästägare finns det alltså flera bra val och vi rekommenderar därför att du kontaktar flera olika företag och ber om en uppskattning.

Regler du behöver känna till

När du tar med en häst från Danmark till USA finns det ett antal krav du måste uppfylla, bland annat:

 • Din häst måste vara i karantän i 3 dagar efter ankomst.
 • Din häst får INTE ha afrikansk hästpest eller skruvmask.
 • Du måste följa CEM-protokollen (Contagious Equine Metritis).
 • Din häst får INTE ha mul- och klövsjuka.
 • Papperskopia av ett engelskspråkigt hälsointyg utfärdat av en auktoriserad veterinär och godkänt av en heltidsanställd veterinär vid relevant kontrollenhet i exportlandet (t.ex. Danmark).
 • Godkännande VS 17-129 från APHIS (det tillkommer en avgift för att ansöka om detta godkännande).

Vi rekommenderar att du kontrollerar de senaste kraven med APHIS och andra relevanta myndigheter innan du börjar transportera din häst till USA, eftersom kraven kan ändras med kort varsel.

Det slutade med att Johannes Langkildes hästtransport väckte stor debatt

När du ska planera hur du ska transportera din häst kan DR-värden Johannes Langkilde vara ett bra skräckexempel. Han valde att låta sin offentliga arbetsgivare (DR) betala de drygt 70 000 kronor som transporten kostade, vilket till slut väckte indignation hos många danskar. Det är därför viktigt att om din hästtransport ingår i en arbetsrelaterad flytt, att du i förväg informerar din arbetsgivare om denna utgiftspost, så att den inte senare blir en konflikt.

Kom ihåg att använda ESTA när du reser till USA med din häst

Det är viktigt att din häst har alla tillstånd som krävs när du reser tillsammans, men det är minst lika viktigt att du också ser till att ansöka om inresetillstånd för dig själv. Alla danska medborgare måste använda ett ESTA-godkännande för att resa visumfritt till USA. En ESTA är ett elektroniskt inresetillstånd som du kan ansöka om online. Du kan läsa mer om ESTA här .