Hur mycket pengar kan du ta med till USA?

Det kan vara en bra idé att ta med kontanter till USA. Du kan till exempel växla DKK mot USD på Köpenhamns flygplats. Här rekommenderar vi att du undviker växlingsbyråerna och använder någon av de traditionella bankerna. Annars kan du riskera att bli lurad med otroligt dåliga växelkurser.

Du kan ta en relativt stor summa kontanter till USA utan att något händer. Som utgångspunkt bör du försöka hålla dig under ett belopp motsvarande 10 000 EUR eller cirka 75 000 DKK. Så fort du når denna gräns måste du ange beloppet till det danska tullverket.

Om beloppet du tar med till USA är större än 10 000 $ måste du fylla i ett tulldokument (FinCEN 105) ².

Tänk om jag inte uppger beloppet till det danska tullverket

Då riskerar du att det danska tullverket håller inne dina kontanter och ger dig böter. Det rekommenderas därför alltid att anmäla beloppet till det danska tullverket om beloppet är 10 000 EUR eller mer. Detta gäller alla valutor som konverteras till 10 000 EUR eller mer.

Guldtackor, mynt och mer

Detta gäller även om du reser med guldmynt på minst 90 %. Om dina guldmynt är minst 90 % guld och värdet på dem motsvarar 10 000 EUR, måste de också rapporteras.

Guldtackor och guldklumpar måste ha en guldhalt på 99,5 % och motsvara ett värde av 10 000 EUR eller mer innan de måste rapporteras.

Om du reser med innehavarpapper, checkar eller resecheckar som har ett värde av 10 000 EUR eller mer ska de också anmälas.

Du kan riskera att även belopp under 10 000 EUR kommer att utredas

Om du har mindre än 10 000 EUR med dig på flygplatsen har du ingen skyldighet att anmäla det till det danska tullverket, men du kan ändå riskera att det danska tullverket undersöker var du fick pengarna ifrån. Om de misstänker att beloppet motsvarar från brottslig verksamhet så håller de gärna undan dina pengar. Här kan det vara bra att ha ett kvitto som visar var du fått dina pengar ifrån.

Källa(r):

¹ https://skat.dk/skat.aspx?oid=2234822
² https://fincen105.cbp.dhs.gov