Allt du behöver veta om att resa till USA

När du reser till USA finns det ett antal inreseregler du måste känna till. Nedan hittar du information om inträdeskraven för resenärer i olika situationer.

Regler för inresa i USA

Reseförbud för vissa resenärer

Det är för närvarande Det är inte möjligt för danska medborgare att resa till USA om de har varit bosatta i Schengenområdet, Iran, Brasilien, Kina eller Sydafrika inom de senaste 14 dagarna. Du kan dock fortfarande ansöka om ESTA eller visum och du kan fortsätta resa in i USA om du har vistats de senaste 14 dagarna i ett tredje land (dvs ett land som inte berörs av reseförbudet).

Pass

Ditt pass måste vara giltigt under hela din vistelse, men dessutom finns det inga specifika krav på giltighet. Det är alltså resenärens eget ansvar att förhindra att ens pass går ut under vistelsen. Om du reser med ett ESTA-resetillstånd måste du vara medveten om att du behöver ett biometriskt pass för att ansöka. Danskt utfärdade pass från 2012 och framåt är alla av den biometriska typen. Du kan känna igen biometriska pass från deras gyllene logotyp på framsidan.

Inträde i USA som tidigare dömd eller med ett smutsigt brottsregister

Den amerikanska regeringen avråder resenärer som tidigare har arresterats eller som har ett smutsigt brottsregister från att ansöka om ESTA. Istället rekommenderas det att dessa resenärer istället ansöker om visum via den amerikanska ambassaden.

Inresa till USA som gravid

Det finns inga regler mot att resa in i USA som gravid. Det är dock upp till den enskilde gränstjänstemannen att avgöra om du som gravid resenär får resa in i landet eller inte. Detta beror på när du ska föda, hur länge du planerar att stanna i USA och om du har ett tillräckligt täckning genom din reseförsäkring ifall du skulle behöva föda i USA. Om det verkar troligt att du kommer att föda barn i USA och din försäkring inte räcker till för att täcka hela kostnaden, kan du komma att bli repatrierad.

Inresa till USA med medicin

När du reser till USA på medicinering omfattas du av ett antal regler och riktlinjer utfärdade av FDA, US Customs and Border Protection (CBP) och Transportation Security Administration (TSA). Alla läkemedel ska tas med i originalförpackningen, med bruksanvisningen tryckt på förpackningen. Dessutom måste du också ta med ett engelskspråkigt recept eller läkarbrev som förklarar ditt tillstånd och varför du behöver läkemedlet. Du får inte ta med dig mer medicin än vad som är absolut nödvändigt (dvs. du får inte ha med dig mer än 90 dagars förråd på din resa).

Inträde i USA med sjukdom

För att kunna ansöka om ESTA måste du kunna besvara kvalifikationsfrågorna, inklusive fråga nr 1, gällande fysiska och psykiska besvär på ett tillfredsställande sätt:

Har du en fysisk eller psykisk funktionsnedsättning, eller är du beroende av eller använder droger, eller har du för närvarande någon av följande sjukdomar (infektionssjukdomar anges i § 361 (b) i lagen om allmän hälsovård): kolera, difteri , infektiös tuberkulos, pest, smittkoppor, gula febern, virala hemorragiska feber inklusive Ebola, Lassa, Marburg, Krim-Kongo, allvarliga akuta luftvägssjukdomar som kan överföras till andra personer och som sannolikt kan orsaka dödsfall.

Om du omfattas av dessa restriktioner måste du ansöka om visum på USA:s ambassad istället för ESTA.

Hur länge måste ett pass vara giltigt för inresa i USA (passets utgångsdatum vid inresa)?

När du reser till USA med ESTA behöver ditt pass helt enkelt vara giltigt under reseperioden. Du behöver ingen ytterligare giltighetstid så länge ditt pass är giltigt fram till ditt hemkomstdatum.

Ingen inresa till USA

Det är inte möjligt att resa till USA sedan den 16 mars 2020 om du har bott i något av följande länder/områden under de senaste 14 dagarna:

 • Schengenområdet, inklusive Danmark
 • Storbritannien och Irland
 • Brasilien
 • Iran
 • Kina

Om du bor på någon av ovanstående platser kan du fortfarande resa till USA om du har vistats i ett opåverkat tredjeland i minst 14 dagar före avresan. Som dansk medborgare kan du även fortsätta att ansöka om ESTA och visum.

Inresa till USA via Kanada

Om du reser till USA genom Kanada bör du endast använda ESTA om du anländer till USA via en hamn eller flygplats. Om du reser in i USA genom en landsgräns är ESTA inget krav, även om ett ESTA-godkännande kan förenkla din inresa, eftersom du då kan bli befriad från att fylla i fysiska anmälningsformulär. När du reser genom Kanada bör du också komma ihåg att ansöka om eTA, vilket du kan göra här .

Tullregler för inresa till och utresa från USA

När du reser till USA måste du ta med en obegränsad mängd valuta, men belopp motsvarande mer än 10 000 USD (USD; US-dollar) måste deklareras genom att fylla i FinCen 105-formuläret, antingen online eller i pappersform. Utöver regler kring valuta och andra finansiella instrument finns det även en rad andra förbjudna och begränsade föremål som du måste känna till innan avresa.

Förbjudna och begränsade föremål:

 • Absint
 • Alkoholhaltiga drycker – reglerna är olika för varje stat.
 • Artiklar från embargoländer – du får inte ta med dig några artiklar från Kuba, Iran, Burma (Myanmar) eller större delen av Sudan, dock finns det vissa undantag för exempelvis informationsmaterial.
 • Bilar – Importerade bilar måste leva upp till specifika amerikanska standarder.
 • Biologiska ämnen – ett tillstånd från USDA och/eller CDC krävs för att importera biologiska arter och prover, inklusive bakteriekulturer, odlingsmedium, sekret, svampar, leddjur, blötdjur, vävnader från husdjur, fåglar, växter, virus eller vektorer för forskning (för biologiskt eller farmaceutiskt bruk).
 • Fish and Wildlife – Det rekommenderas att du kontaktar US Fish and Wildlife Service innan du tar med något av följande föremål:
  • Vilda fåglar, land- eller marina däggdjur, reptiler, fiskar, skaldjur, blötdjur eller ryggradslösa djur
  • Varje del eller produkt av ovanstående, såsom skinn, betar, ben, fjädrar eller ägg; eller
  • Produkter eller artiklar tillverkade av vilda djur eller fiskar.
 • Förfalskningar – Resenärer som tar med förfalskade varor, eller varor som gör intrång i upphovsrätt eller varumärke, kan få dem förverkade, och få böter om tillräckligt med varor har tagits in för att ändamålet misstänks vara vidareförsäljning. Det finns dock ett undantag: Som resenär måste du ta upp en förfalskning inom varje kategori, så t.ex. upp till en väska, ett par solglasögon osv.
 • Försvarsartiklar, eller artiklar för militärt eller spridningsbruk – sådana artiklar kan t.ex. inkluderar programvara eller teknik, ritningar, designplaner och mjukvarupaket för detaljhandeln och teknisk information.
 • Frukt och grönsaker – Det är inte tillrådligt att ta med frukt och grönsaker till USA. Du kan dock kolla denna sida för att se de exakta reglerna och vilka tillstånd du behöver skaffa.
 • Mat – du får ta med bakverk och vissa ostar. Många tillagade livsmedel är också tillåtna. Däremot är ”bushmeat” tillverkat av afrikanskt vilda djur, liksom saker som innehåller köttprodukter, såsom buljong, soppblandningar etc., inte tillåtna. I grund och botten är kryddor, vinäger, oljor, kryddor, honung, kaffe och te tillåtna. Det är bäst att inte ta med ris eftersom det kan innehålla insekter. Du kan läsa mer om kraven här .
 • Guld – Guldmynt, medaljer och ädelmetaller är välkomna om de inte kommer från Kuba, Burma, Iran eller Sudan. Kopior av guldmynt är förbjudna om de inte är korrekt märkta av ursprungslandet.
 • Haitiska djurhudtrummor – Haitiska djurhudtrummor har tidigare förknippats med mjältbrand och kan därför inte föras till USA om de inte har behandlats ordentligt tidigare.
 • Hund- och katthår
 • Jakttroféer – Om du tar med dig en jakttrofé till USA måste du fylla i Fish and Wildlife Form 3-177. Din trofé kan också behöva genomgå en inspektion för att säkerställa att den är hygienisk. Det finns särskilda regler inom området för import av icke-mänskliga primatrofier, skinn eller dödskallar.
 • Mark – för att ta med mark måste du ha tillstånd och deklarera det vid ankomst.
 • Kulturföremål och kulturell egendom – konst, artefakter och antikviteter, såväl som arkeologiskt och etnologiskt material, måste kunna uppfylla kraven i US National Stolen Property Act, och dessutom är importen av särskilda kategorier av kulturföremål begränsad:
  • Alla förcolumbianska monumentala och arkitektoniska skulpturer och väggmålningar från central- och sydamerikanska länder.
  • Native American artefakter från Kanada; Maya förcolumbianska arkeologiska artefakter från Guatemala; förcolumbianska arkeologiska artefakter från El Salvador och Peru; arkeologiska föremål som terrakottastatyer från Mali; Koloniala föremål som målningar och rituella föremål från Peru.
  • Bysantinska rituella och kyrkliga föremål som ikoner från Cypern.
  • Arkeologisk skulptur av khmersten från Kambodja.
 • Husdjur – Om du vill ta med ditt husdjur, vänligen konsultera först CBP:s husdjurs- och djurlivsbroschyr.
 • Läkemedel – Läkemedel måste deklareras vid ankomsten till CBP-ombudet, tas med i originalförpackningen tillsammans med ett recept eller läkarintyg på engelska. Ta bara med det belopp du behöver för din vistelse (max upp till 90 dagar). Drogsmuggling till USA kan resultera i mycket stränga straff.
 • Växter och frön – för information om tillstånd att ta med växtmaterial, se denna sida Växt-, organism- och marktillstånd
 • Kläder och textilier – det finns ingen gräns för hur mycket kläder och hur många textilier du kan ta med, så länge det bara är för personligt bruk.
 • Utrustning för intag av droger – Det är olagligt att bära utrustning för droganvändning om du inte kan styrka att det är av medicinskt syfte, som att behandla diabetes.
 • Vapen – Import av vapen och ammunition till USA måste ske genom en godkänd importör, återförsäljare eller tillverkare och kräver ett ATF-tillstånd om artikeln är förbjuden enligt National Firearms Act.

Inresa till USA med barn

US Customs and Border Protection (CBP) rekommenderar att om ett barn reser med bara en förälder, ta med följande uttalande, undertecknat av den andra föräldern:

Jag erkänner att min fru/man/osv. reser ut ur landet med min son/dotter/grupp. Han / Hon / De har / har min tillåtelse.

Om barnet reser med t.ex. mor- och farföräldrar, syskon, farbröder, mostrar etc., ska båda föräldrarna skriva under deklarationen. Du kan läsa mer om samtyckesformuläret här .

ESTA för förhandsgodkännande av inresa i USA

När du reser till USA är det enklaste sättet att resa med ett ESTA-resetillstånd. Du kan ansöka om ESTA genom att fylla i ett ansökningsformulär online och du behöver inget fysiskt visum för att komma in i USA. Om du är godkänd för ESTA är det alltså både snabbare och enklare än att behöva ansöka om ett traditionellt visum på en ambassad.
För att kunna resa på ett ESTA-godkännande måste du vara medborgare i ett Visa Waiver-land (inklusive Danmark), du måste ha ett biometriskt pass, din resa får inte överstiga 90 dagar och du måste kunna svara på alla frågor i ansökningsformuläret på ett tillfredsställande sätt, inklusive kvalifikationsfrågorna.

Visumkrav för inresa till USA

Kraven för ett visum till USA beror i första hand på vilket visum du vill ansöka om.

 • För ett B-1/B-2 besöksvisum (affärs-/turistvisum) är kraven att:
  • Ditt resesyfte är ett tillfälligt besök i USA, såsom t.ex. affärsresa eller semester.
  • Du tänker vara i USA under en specifik, begränsad tidsperiod.
  • Du kan dokumentera att du har tillräckliga medel för att täcka dina utgifter under din vistelse i USA.
  • Du har en permanent bostad utanför USA, samt andra kopplingar till ditt hemland, vilket säkerställer att du reser hem igen när ditt besök är över.
 • För ett arbetsvisum, som t.ex. H-1B krävs att du har kompetens som matchar den typ av visum du vill ansöka om. Dessutom måste du också hitta en amerikansk arbetsgivare som vill sponsra din ansökan och anställa dig om din ansökan godkänns.
 • För att kunna ansöka om studentvisum måste du vara antagen till en godkänd studiekurs vid en amerikansk utbildningsinstitution:
  • För att få ett F-1 visum måste du vara antagen till en utbildning av t.ex. en högskola eller ett universitet som varar minst 18 timmar i veckan.
  • För att få ett M-1 visum måste du vara engagerad i t.ex. icke-akademiska studier eller en yrkesutbildning.