Hur man får ”Grönt kort” till USA

Varje år immigrerar tusentals människor till USA. Alla har samma dröm. USA är en underbart inspirerande dröm, och många har en idé om en framtid i USA. Det har dock blivit svårare och svårare att ta sig in i USA. Innan du kan få arbeta i USA måste du ha ett arbetsvisum, vilket kan vara svårt att få om du inte är specialist inom ett område. Det finns även möjlighet till ett ”Grönt kort”. I den här artikeln utvecklar vi dina alternativ för hur man skaffar ett grönt kort.

Vad är ett grönt kort

Ett grönt kort är ett permanent uppehålls- och arbetstillstånd för USA. Med ett grönt kort kan du flytta till USA, hitta arbete och börja ett nytt liv.

Du kan få ett grönt kort genom till exempel ett lotteri eller genom att investera pengar i USA.

Green Card Diversity Lottery

Varje år håller USA ett så kallat ” Mångfaldslotteri ”. Här lottas ett grönt kort till USA.

Chansen att vinna ett grönt kort som dansk medborgare är mellan 1 och 5 %.

Kan alla vara med? De flesta kan delta i lotteriet. Det kräver bara att du uppfyller följande krav:

  • Du är dansk medborgare eller medborgare i ett land på listan över länder som är med i lotteriet
  • Du har utbildning och/eller arbetslivserfarenhet

Grönt kort genom investeringar

Danska företagare kan ansöka om ett grönt kort genom EB-1A, EB-1C, EB-2 eller EB-5. Här kan du till exempel genom programmet EB-5 investera 1 miljon dollar i jobb i USA. Problemet är att det är de minsta danskarna som har ekonomiskt spelrum som gör detta möjligt. Här skulle vi istället rekommendera att du tittar närmare på ett E2 Visa.

Ett E2-visum kräver att du har en affärsplan, avsikter att hyra till exempel ett kontor och investera i möbler. Affärsplanen ska visa att du med största sannolikhet kommer att skapa amerikanska jobb.

Du bör läsa mer om ett E2-visum hos de amerikanska myndigheterna , och självklart alltid rådfråga en jurist.