Visum till USA

Danska medborgare som vill besöka USA i samband med antingen turism eller affärsresor uppmanas att ansöka om ett ESTA-visum . De enda skälen till att ansöka om ett visum till USA är följande skäl:

  • Din ESTA har avvisats
  • Det du vill göra i USA är inte lagligt på en ESTA

Om din ESTA har avvisats kan du ansöka om antingen ett B1- eller B2-visum istället. Handläggningstiden för en visumansökan är i genomsnitt 7 dagar från ditt visummöte. Däremot kan väntetiden för att få ett visumvisum på den amerikanska ambassaden i Köpenhamn, Danmark, variera.

Uppdatering : På grund av covid-19 är väntetiden för en visumintervju på USA:s ambassad i Köpenhamn tyvärr väldigt lång. Om din ESTA har blivit avvisad och du är på väg att lämna kan det vara svårt att få en tid på ambassaden.

Vi rekommenderar att du ringer ambassaden på +45 89 88 75 55 för att få veta mer om aktuella väntetider för en visumintervju.

Hur lång tid tar det att få visum till USA?

Under covid-19 finns det tyvärr många exempel på att väntetiden för ett visum är ofattbart lång. Under normala omständigheter, i en värld utan pandemi, är USA:s ambassad faktiskt otroligt effektiv. Den genomsnittliga handläggningstiden för en visumansökan är i genomsnitt 7 dagar efter att du har varit på en visumintervju. Så allt beror på hur snabbt du lyckas få en tid på den amerikanska ambassaden.

Hur mycket kostar ett visum till USA?

Danska medborgare som bara ska till USA på semester eller affärsresa kan ansöka om ESTA. Du kan läsa om vad en ESTA kostar här .

Om ditt resmål i USA inte omfattas av ett ESTA-visum eller om ditt ESTA har nekats av en eller annan anledning måste du ansöka om visum till USA. Ett visum till USA kostar 160 $ för ett icke-invandringsvisum eller 190 $ för ett immigrationsvisum.

Hur ansöker man om visum till USA?

Danska medborgare och många andra nationaliteter är i själva verket visumfria när de reser till USA. Det betyder att du kan komma in i USA genom att helt enkelt ta med dig dina resehandlingar till landövergångar från Mexiko eller Kanada. Du får endast besöka USA visumfritt om du reser till USA som turist- eller affärsresenär. Det vill säga om du inte har några avsikter att immigrera till USA.

Om du flyger till USA måste du som dansk medborgare ansöka om ESTA . Om du av någon anledning har fått ditt ESTA avslag, eller om du behöver ansöka om ett immigrationsvisum till USA, så kan du läsa mer om ansökningsprocessen i den här artikeln .

När ska man ansöka om visum till USA?

Om du är kvalificerad för ett ESTA-visum måste du ansöka senast 72 timmar före avresa. En ESTA godkänns för de flesta resenärer samma dag som de ansöker, men för andra kan det ta upp till 72 timmar. Det är därför viktigt att ansöka 3-4 dagar innan avresa.

Om du inte kvalificerar dig för ett ESTA-visum bör du ansöka om en mycket bättre tid, eftersom du först kommer att intervjuas på den amerikanska ambassaden, varefter handläggningstiden för ditt visum i genomsnitt kommer att vara 7 dagar. Dessutom måste du också vänta på att få ditt pass med posten, vilket kan ta ytterligare en vecka. I samband med att man ansöker om ett vanligt visum på den amerikanska ambassaden tar det längst tid att få en visumintervju inom en snar framtid.

Hur snabbt kan du få visum till USA?

I teorin kan du få ditt svar på din ESTA inom en halvtimme. Tidigare fick du ditt svar på din ESTA direkt, och för vissa kan det ta upp till 72 timmar. Nu får du ditt svar i snitt inom 20-30 minuter, dock kan det ta upp till 72 timmar. Det är därför viktigt att du ansöker i god tid före avresa.

Om du inte kvalificerar dig för en ESTA, eller om din ESTA har avvisats av en eller annan anledning, måste du ansöka om visum. Du ansöker om visum enligt följande:

  1. Betala visumavgift
  2. Boka tid på ambassaden i Köpenhamn
  3. Vänta i genomsnitt 7 dagar vilket är behandlingstiden
  4. Vänta på att du får ditt pass med posten. Detta kan ta några arbetsdagar.

I förhållande till ovanstående kan man notera att allt beror på när man lyckas få en visumintervju på ambassaden. I en värld utan pandemi skulle det förmodligen ta 3-4 veckor att få visum, men på grund av pandemin kan du mycket väl behöva vänta flera månader på en visumintervju.

Vilka papper behöver du ta med till USA när du har ett visum?

Om du reser till USA på en ESTA, ta inte med dig några papper utöver ditt pass. Dessutom rekommenderas att du tar med dig din hotell- eller airbnb-bokning. Du kan visa detta på din mobiltelefon eller så kan du skriva ut dem. I sällsynta fall kommer du också att bli ombedd att visa att du har tillräckligt med pengar på ditt bankkonto för att finansiera din vistelse, och du kan också bli ombedd att visa din returbiljett från USA.

Det är tillrådligt att skriva ut följande dokument eftersom du inte nödvändigtvis har data eller WiFi på flygplatsen vid ankomst till USA:

  • En kopia av till exempel din hotell- eller airbnb-bokning. Bor du med familj eller vänner, så kan det vara en inbjudan undertecknad av dem som du skriver ut.
  • En kopia av din returbiljett ut ur USA, vilket hjälper till att bevisa att du inte tänker stanna i USA.
  • En kopia av ditt kontoutdrag som visar att du har tillräckligt med pengar för att finansiera din vistelse i USA. Det kan till exempel också vara kontanter.

Om du inte flyger till USA på en ESTA måste du självklart uppvisa relevanta visumhandlingar du har fått från ambassaden i Köpenhamn.

I teorin behöver du inte skriva ut ovanstående dokument. Du kan också bara visa bilder från din mobiltelefon. Problemet kan vara om din mobiltelefon har tagit slut, eller om dokumenten ligger i din post och du inte har data på flygplatsen, då kan det vara svårt att visa om du inte har skrivit ut dokumenten fysiskt.