Varför tar det 72 timmar att få ESTA?

Många resenärer får redan sitt ESTA-godkännande samma dag som de ansöker, så varför ansöka minst 72 timmar i förväg?

ESTA är ett automatiskt system

Om du får din ESTA samma dag som du ansöker, eller bara inom 72 timmar, beror på om du blir godkänd direkt eller om din ansökan skickas för manuell granskning.

Urvalskriterierna för omedelbart godkännande är inte offentligt tillgängliga

Det är en algoritm som automatiskt väljer ut vem som ska godkännas direkt och vem som ska gå igenom den utdragna processen. Det är inte allmänt tillgängligt vilka faktorer som vägs in i detta beslut, och det är därför omöjligt att i förväg veta om en kommer att väljas ut.

Ytterligare information kan behövas

Ytterligare information kan också krävas för att slutföra din ESTA-ansökan. I så fall kommer du att bli kontaktad via e-post. I dessa situationer kan det ta extra lång tid att få sitt ESTA-godkännande.

Om ditt namn innehåller specialtecken kan det försena din ansökan

Om ditt namn innehåller specialtecken, som Æ, Ø och Å, kan det också göra att din ansökan tar längre tid, eftersom det gör det svårare för systemet att kontrollera din ansökan automatiskt.

Det är omöjligt att förutse behandlingstiden – så ansök i god tid

Som resenär kan du inte förutse hur lång tid det tar att få ditt ESTA-godkännande, så det är därför bättre att ansöka i god tid, helst minst några veckor innan incheckningen öppnar på ditt flyg. På så sätt slipper du en stressig situation där du inte är säker på om du kommer att få din ESTA i tid.

Kom ihåg att ESTA kan krävas redan vid incheckningen

Du bör också tänka på att ditt flygbolag redan kan kräva att du har ett ESTA-godkännande vid incheckningen. Därför är det bra att få ESTA i god tid så att du inte hamnar i att behöva checka in i sista minuten.