Resetillstånd till USA

Inresa till USA som dansk medborgare kräver ett resetillstånd i form av ett ESTA-godkännande. Ett resetillstånd är ett lagstadgat förhandsgodkännande av visumfria resenärer, vilket hjälper till att säkerställa att endast godkända resenärer får gå ombord på flygplan till USA.

Alla visumfria resenärer måste använda ett resetillstånd

Alla visumfria danska resenärer till USA måste använda ett resetillstånd. Det innebär att du måste skaffa ett ESTA-resetillstånd innan avresa, vilket kan göras genom att fylla i ett ansökningsformulär online. Du kommer vanligtvis att få ett svar inom 1-3 arbetsdagar.

Du kan använda ett resetillstånd för en mängd olika reseändamål

Ett ESTA-resetillstånd är tillräckligt för de flesta typer av reseändamål, inklusive:

  • Semester, turism och nöje
  • Företagsbesök
  • Medicinsk vård
  • Besök med familj och vänner
  • Deltagande i t.ex. akademiska och professionella konferenser
  • Deltagande i kortvariga, rekreativa, icke ackrediterade kurser

Du får dock inte använda ett ESTA-resetillstånd för att studera i USA, arbeta direkt för en amerikansk arbetsgivare eller utföra journalistisk verksamhet i USA.

Du behöver också ett resetillstånd för att stanna i USA

Även om du precis mellanlandar i USA, även om du inte lämnar flygplatsen under din flygförbindelse alls, behöver du fortfarande skaffa ett ESTA-resetillstånd före avgång. Som en tumregel måste nästan alla resenärer använda antingen visum eller resetillstånd för att få gå ombord på ett plan med USA som destination.

Ett ESTA-resetillstånd är giltigt i upp till 2 år, för vistelser på upp till 90 dagar

Med ett ESTA-resetillstånd kan du stanna i USA i upp till 90 dagar åt gången. Denna period inkluderar även resor till grannländerna Kanada och Mexiko, samt de karibiska öarna. Så om du t.ex. har tillbringat 50 dagar i USA, 30 dagar i Mexiko och 10 dagar i Kanada, då har du nått gränsen för din vistelse och måste lämna USA den 90:e dagen.
Ett ESTA-resetillstånd har en giltighetstid på 2 år, eller när ditt pass går ut, om det sker innan dess. Under denna 2-årsperiod kan du besöka USA så ofta du vill, dock återvänd inte till USA igen direkt efter din hemresa. Om någon av uppgifterna på ditt pass ändras, som t.ex din nationalitet, då är din befintliga ESTA omedelbart ogiltig och du måste ansöka om.

Minderåriga resenärer måste också ha ett resetillstånd

Alla besökare till USA måste resa på sitt eget pass, och alla resenärer från Visa Waiver-länder måste ha antingen ett ESTA-resetillstånd eller ett visum. Detta gäller även minderåriga resenärer.

Du kan enkelt och snabbt få ett resetillstånd online

Om du behöver ESTA för din resa kan du ansöka om ESTA online genom att fylla i ansökningsformuläret här. Du kommer då att få ditt godkännandemail med ditt ansökningsnummer på den e-postadress du angett i formuläret. Du behöver inte skriva ut svaret; eftersom ESTA-systemet är helt elektroniskt behöver du bara ange ditt pass. Det kan dock fortfarande vara en bra idé att spara ditt svar så att du enkelt kan se när ditt ESTA-resetillstånd går ut.