Reseguide till USA

När du som dansk ska resa till USA är det viktigt att vara välinformerad om de lokala förhållandena och reglerna. Här kan du hitta information om inresebegränsningar och regler, olika risker förknippade med resor i USA, transportalternativ, lokala lagar och förordningar samt hälsotillstånd.

Inträdesbegränsningar och regler

Inreseförbud på grund av coronasituationen

Den amerikanska regeringen har fortfarande ett inreseförbud gällande för resenärer som inom de senaste 14 dagarna har vistats i ett av 33 länder, inklusive Danmark. Detta inreseförbud har införts på grund av situationen med coronaviruset och kommer att revideras allt eftersom situationen utvecklas.

Allmänna inträdesregler

För att kunna resa in i USA måste du ha ett giltigt biometriskt pass samt antingen ett resetillstånd (ESTA) eller ett visum. Kom ihåg att det finns ytterligare inträdeskrav om du reser till USA med medicin, som till exempel gravid, med ett barn som inte åtföljs av båda föräldrarna, samt resenärer som tar med sig diverse andra begränsade föremål. Du kan läsa mer om inträdeskraven när du reser till USA här .

Risker när du reser till USA

När du reser till USA, var medveten om de olika riskerna som är förknippade med din resa. Detta är en allmän guide; vi rekommenderar därför att du även kollar nyhetsmedierna och UD:s varningar innan du ger dig av på din resa och medan du är i landet. Det rekommenderas att du registrerar dig på den danska listan på UD:s hemsida innan avresa.

Skräck

USA har varit utsatt för en rad terrorattacker och masskjutningar de senaste åren och det finns fortfarande en betydande risk för nya attacker. Dessa attacker har hittills inte varit specifikt riktade mot turister, utan offentliga platser som t.ex. turistattraktioner, hotell, köpcentra, restauranger, kaféer, nattklubbar, barer etc., alla utgör potentiella mål för nya attacker.

Brottslighet

Den totala risken för brott i USA är relativt låg, men hög i t.ex. gettoområden i större städer. Om du besöker större städer, var medveten om risken för fickstölder, särskilt när du reser med kollektivtrafik. Om du utsätts för våldsamma övergrepp är det inte att rekommendera att göra motstånd, eftersom förövarna kan vara beväpnade.
Det rekommenderas inte att ta med sig smycken och andra värdesaker; förvara dem i kassaskåpet på ditt hotell istället. Det rekommenderas också att du är försiktig när du bär din smartphone, eftersom den utgör ett potentiellt mål för stöld.
Tänk på att köpa din egen mat och dryck, och ha dem under uppsikt, eftersom det annars kan tillsättas droger och du kan utsättas för stöld och övergrepp. Kreditkortsbedrägerier och rån kan förekomma vid bankomater; Undvik att använda en varuautomat om du ser misstänkt beteende i området.
Var noga med att använda öppna wifi-hotspots på t.ex. hotell eller flygplatser, eftersom du kan riskera att utsättas för cyberbrottslighet.

Diverse andra säkerhetsrisker

Undvik demonstrationer eftersom de kan bli våldsamma.
Var medveten om att skjutvapen är utbrett i USA och det finns risk för masskjutningar.
Kom alltid ihåg att hålla dig informerad om den lokala situationen och följ offentliga rekommendationer.

Naturkatastrofer

Var medveten om risken för skogsbränder, tornados, orkaner och tropiska stormar (och risken för åtföljande översvämningar och jordskred) och jordbävningar i hela USA. Dessutom finns aktiva vulkaner i bl.a. Alaska och Hawaii.

Transport

Du bör vara uppmärksam i trafiken. De flesta större städer i USA har väl fungerande kollektivtrafik. Det är också relativt säkert att köra taxi och Uber/Lyft.

Lokala lagar och förordningar

Var medveten om att USA har både federala lagar som gäller i hela landet och lagar som är unika för varje stat. Lagarna kan därför ändras avsevärt när du reser från en stat till en annan.
Tänk på att rättssystemet och rutinerna skiljer sig väsentligt från t.ex. det danska systemet. Det kan ta lång tid att handlägga ditt ärende, rättshjälpen kan bli dyrare än i Danmark och straffen kan bli betydligt hårdare. Likaså kan förhållandena i amerikanska fängelser vara betydligt sämre än i Danmark.
Innehav av droger kan leda till stränga straff i vissa stater. Tänk också på att det är förbjudet att dricka på offentliga platser.
Om du som dansk medborgare blir gripen har du rätt att komma i kontakt med en dansk ambassad eller konsulat. Som dansk medborgare eller permanent bosatt i Danmark kan du få danskt skydd (konsulärt bistånd) i en sådan situation.

Reseförsäkring och hälsosituationen

Följ alltid myndigheternas varningar angående coronavirussituationen.
Du kan vanligtvis förvänta dig att sjukhus och medicinska kliniker i USA är kompetenta. Du måste själv betala för din behandling i USA och den kan oftast bli betydligt dyrare än i andra länder.
När du reser till USA omfattas du inte av varken det danska eller europeiska sjukförsäkringskortet. Därför rekommenderas det att du tecknar en privat reseförsäkring innan avresa som täcker alla tänkbara situationer.