På måndag öppnar USA igen sina gränser för alla vaccinerade resenärer

Efter över ett och ett halvt år utan transatlantiska turister eller affärsresenärer är USA äntligen redo att öppna sina gränser igen från och med måndag nästa vecka (8 november). USA öppnar igen både flygrutter och landgränser samma dag, men var som besökare medveten om att olika regler gäller, allt beroende på om du kommer med flyg eller genom en landsgräns.

USA öppnar på nytt flyglinjerna för bl.a. danska resenärer

Det viktigaste beskedet för danska resenärer kommer att vara att USA nu öppnar igen för flygpassagerare från Danmark, samt besökare från andra länder som omfattas av inreseförbudet.

Inreseförbudet kommer att fasas ut den 8 november för dessa länder:

 • Schengenländerna, inklusive Danmark
 • Kina
 • Indien
 • Brasilien
 • Sydafrika
 • Storbritannien
 • Irland
 • Iran

Men resenärer till USA som anländer via flygvägarna är fortfarande föremål för vissa krav:

 • Resenärer måste vara helt vaccinerade.
  • Dvs. 2 doser för resenärer med t.ex. Det moderna eller Pfizer-vaccinet.
 • Resenärer måste få ett negativt coronatest tagen senast 3 dagar före avresa.
 • Resenärer rekommenderas att göra ett test 3-5 vid ankomst.

Om du planerar att resa till USA som turist- eller affärsresenär rekommenderar vi att du själv kontrollerar de senaste inresereglerna innan avresa, eftersom de kan ändras med mycket kort varsel i takt med att din hälsosituation utvecklas. Likaså gäller särskilda regler för t.ex. amerikanska medborgare och minderåriga.

Landsgränser

Samtidigt som USA öppnar upp sina flyglinjer fasar man också ut inreseförbudet för resenärer över gränserna mellan USA och Kanada och Mexiko. Resenärer som anländer genom dessa gränser, liksom flygpassagerare, måste också vara helt vaccinerade. Men till skillnad från flygpassagerare behöver resenärer som anländer över gränserna inte uppvisa ett negativt koronavirustest.

Det finns olika regler från land till land

Även om USA har infört relativt enkla regler för resenärer via landsgränser, t.ex. Kanada sina egna regler. Det betyder att om du reser från Kanada till USA måste du både vara helvaccinerad och samtidigt ha ett negativt PCR-corornavirustest. På samma sätt bör du också vara medveten om att inte alla länder som accepterar vaccinationskurer blandar doser från olika vacciner.

Som turist kan du nu besöka hela Nordamerika på en gång

Som turist kan du nu äntligen besöka hela Nordamerika (dvs Kanada, Mexiko och USA) på en gång. Till exempel kan man resa till USA med flyg, och sedan besöka Kanada och Mexiko via nationella gränser. Vi rekommenderar dock att du noggrant undersöker alla gällande regler för de platser du vill besöka, och att du håller dig uppdaterad med ny utveckling.

Nödvändiga arbetare kommer också snart att omfattas av vaccinkrav

Nödvändiga arbetare, vilket innebär t.ex. arbetare inom vårdsektorn och logistikbranschen har hittills kunnat korsa nationella gränser med ett negativt coronavirustest. Men från och med nästa år omfattas även denna grupp av kravet på att vara helvaccinerad.

Kom ihåg att du också måste ha ESTA för att resa till USA

Förutom ett negativt coronavirustest och ett vaccinpass måste du som resenär från Danmark och andra Visa Waiver-länder även använda ett giltigt ESTA-resetillstånd. Du kan läsa mer om vad ESTA är, hur systemet fungerar och ansöka här .