Journalistvisum till USA

Danska journalister som önskar besöka USA som representant för ett media får i detta sammanhang inte gå in i en ESTA utan att ha ett giltigt journalist- och medievisum.

För närvarande kan journalister inte resa till USA på grund av Covid-19 . Innan du kan resa in i USA måste du ha varit i ett godkänt land i minst 14 dagar innan du flyger till USA. Du kan förvänta dig att USA öppnar upp för europeiska länder när de har vaccinerat majoriteten av sin befolkning. Du kan följa covid-19-vaccinationen i USA här .

Hur ansöker jag om ett journalist- och mediavisum till USA?

Som journalist eller medierepresentant får du inte resa till USA på en ESTA. Du får inte heller resa in på ett B1- eller B2-visum. Du bör istället ansöka om journalist- och mediavisum.

Så här ansöker du om ditt journalist- och mediavisum:

  1. Fyll i ett formulär för elektronisk ansökan för icke-immigrantvisum (DS-160).
  2. Betala för visumavgiften (Priset är lite över tusen danska kronor)
  3. Boka din visumintervju på den amerikanska ambassaden (Du behöver ditt passnummer, ditt ”CHI-referensnummer” som du fick vid betalningen och din streckkod (10 nummer) som du fick när du fyllde i ditt DS-160-formulär)
  4. Besök sedan USA:s ambassad för den visumintervju du har bokat. Du måste ta med dig till denna intervju en utskriven kopia av din inbjudan till visumintervju, ett passfoto taget under de senaste 6 månaderna som ser ut som dig, ditt originalpass och alla tidigare pass samt ditt betalningskvitto från när du betalade visumavgiften.

Om du inte har alla dokument med dig för din visumintervju blir du inte godkänd.

Kommande nyhetsbevakning i USA

Danska medier räknar med att skicka journalister till USA i samband med Super Bowl 2022 i början av nästa år. Man måste räkna med att USA och Danmark vid den tidpunkten har vaccinerat majoriteten av sin befolkning och att vi då med all sannolikhet kan få journalister till USA.

Dessutom får vi räkna med att evenemanget, där dansk media skickar flest journalister till USA, är till nästa presidentval 2024 .

De 6 största tidningarna i USA

Om du som journalist vill jobba i USA så kan det vara en god idé att söka jobb på någon av de 6 största tidningarna i USA mätt på distribuerade exemplar:

  1. Wall Street Journal
  2. USA idag
  3. The New York Times
  4. Los Angeles Times
  5. New York Post
  6. Washington Post