Hur lång tid tar det innan min ESTA godkänns?

Det går vanligtvis betydligt snabbare att ansöka om ett ESTA-godkännande än ett visum. Du kan därför få svar på din ansökan redan samma dag som du skickar in din ansökan, förutsatt att din ansökan inte kräver ytterligare handläggningstid.

Kom ihåg att ansöka i god tid

Även om många resenärer redan får svar på sin ansökan inom ett dygn rekommenderar vi ändå att du ansöker i god tid, helst minst en vecka innan incheckningen öppnar på ditt flyg.
Det är omöjligt att i förväg veta om din ansökan kommer att väljas ut för manuell granskning, eftersom det är ett automatiskt system som väljer ut vem som godkänns automatiskt och vems ansökningar som ska granskas och urvalskriterierna för vilka som ska granskas vidare är inte publicerat.

Vad är behandlingstiden på ESTA?

Om din ansökan är under behandling ( väntar på engelska) kan det ta upp till tre dagar innan du får svar. Det är inte ovanligt att din ansökan blir försenad av den anledningen och därför rekommenderar vi att du som resenär ansöker i god tid.

Du kan också bli tillfrågad om detaljerade svar

Det kan också hända att du blir ombedd att ge detaljerade svar, till exempel angående din resehistorik. Din ansökan kanske inte kommer att behandlas förrän du har besvarat dessa frågor på ett tillfredsställande sätt.
Din ansökan kan alltså ta ännu längre tid än de tre dagarna.

Det är omöjligt att förutsäga behandlingstiden

Eftersom det inte finns några publicerade urvalskriterier för vilka ansökningar som godkänns samma dag och vilka som ska gå igenom den längre handläggningsprocessen är det alltid det säkraste valet att ansöka minst en vecka innan incheckning, och gärna ännu tidigare. På så sätt är du alltid säker på att få svar i tid.