Hur får man ett visum till USA?

Danska medborgare har visumfri tillgång till USA i samband med turism och affärsresor i upp till 90 dagar åt gången. Du behöver därför inte ansöka om ett traditionellt visum till USA utan måste istället ansöka om ett ESTA-visum .

Om du inte kvalificerar dig för Visa Waiver-programmet måste du ansöka om ett amerikanskt visum istället.

Visa om du inte kan få ESTA

Om du tyvärr inte kan få ESTA, om du till exempel inte har kunnat svara nej på alla ”Behörighetsfrågor”, så måste du ansöka om ett traditionellt visum. Det innebär att du fyller i ett formulär DS-160, betalar en ej återbetalningsbar visumavgift och bokar en intervju på USA:s ambassad i Köpenhamn.

Du kan läsa mycket mer om processen i den här artikeln .

Prismässigt är det mycket dyrare

Prismässigt kan det vara en flämtning att behöva betala för en visumavgift. Jämfört med priset på ESTA kan ett vanligt turistvisum till USA bli en dyr affär. Till exempel kostar ESTA 14 USD exklusive serviceavgifter och ett visum kostar 160 USD exklusive serviceavgifter.

Vad händer om mitt visum till USA nekas?

Om ditt visum till USA nekas kan det vara svårt att någonsin bli godkänd. Du bör dock fråga om varför de har avvisat dig och försöka igen vid ett annat tillfälle.

En annan sak som är negativ är att du tyvärr inte får tillbaka din visumavgift. Anledningen är att visumavgiften du har betalat på 160 USD inte täcker för ett visum. Avgiften täcker för en visumintervju. Så oavsett resultatet av din visumintervju kommer du inte att få tillbaka den avgift du betalat för att få komma till visumintervjun.

Jag vill arbeta och bo i USA

Varje år reser flera hundra danskar till USA för att antingen bo permanent i USA eller för att arbeta tillfälligt i USA. Det kan vara svårt att få uppehållstillstånd för USA. Du får inte arbeta i USA på ett ESTA- eller turistvisum.