Brådskande ESTA-ansökan om du är på flygplatsen och glömt att ansöka om ESTA

Tidigare godkändes ESTA-ansökningar i realtid. Detta har ändrats nu och du kan därför plötsligt hamna i en stressig situation på flygplatsen. Tidigare godkändes för det mesta ESTA-ansökningar omedelbart. Detta är inte längre möjligt. Många kommer att uppleva att det nu tar cirka 20-30 minuter innan ansökan godkänns, och i vissa fall tar det upp till 72 timmar.

Så snabbt kan din ESTA godkännas

Tidigare kunde ESTA-ansökningar godkännas i samma sekund som du gjorde betalningen. Detta har förändrats. Nu godkänns ESTA-ansökningar efter en dryg halvtimme. Detta kan leda till stressiga situationer på flygplatsen.

Är du på flygplatsen?

Du kan inte checka in förrän din ESTA har godkänts. Flygplatspersonalen kan se din ESTA-status via ditt passnummer. De kommer därför att kunna se om din ESTA är godkänd eller inte.

Har du kommit i god tid bör du ändå kunna få en godkänd ESTA. Även om du tidigare blev godkänd direkt, kommer de flesta att upptäcka att det nu tar 20-30 minuter. Om det till exempel är 1-2 timmar innan incheckningen stänger, så kommer du i de flesta fall fortfarande att kunna få din ESTA godkänd.

Kanske har du redan en ESTA

En ESTA är giltig i 2 år eller tills du får ett nytt pass. Därför kan du redan ha en godkänd ESTA från ett tidigare besök i USA. Om så är fallet kommer flygplatspersonalen som checkar in dig att kunna se detta i sitt system.

ESTA inte längre i realtid

Ändringarna infördes i december 2018.¹ I samband med ändringarna påpekades att resenärer nu alltid ska ansöka senast 72 timmar före avgång.

Källa: ¹ https://your.yale.edu/news/2019/02/real-time-approvals-no-longer-available-esta